Toekomstacademie: wat is de ervaring van Evelien en Semih?

Evelien en Semih over hun ervaring met de Toekomstacademie en waarom zij zich hebben opgegeven.

Denise Beuving
20/9/2022

Zoals we in dit bericht al deelden zit de Toekomstacademie voor softwareontwikkelaars erop. Twaalf weken lang werden negen nieuwkomers (statushouders) met een passie voor programmeren en een achtergrond in de IT of wiskunde getraind om hun softskills (professionele vaardigheden/personal branding) en hardskills (inhoudelijke kennis op het gebied van softwareontwikkeling) te vergroten.

Elke deelnemer werd gekoppeld aan een buddy vanuit Camas IT of zusteronderneming Perspectief. Evelien van der Laan, adviseur Arbeidsmobiliteit bij Perspectief, was een van de collega’s die zich aanmeldde als buddy. Zij begeleidde Semih. In dit interview vertellen Evelien en Semih over hun ervaring met de Toekomstacademie en waarom zij zich hebben opgegeven.

Semih, hoe ben je bij de Toekomstacademie terecht gekomen en waarom heb je je opgegeven?

"Ik kreeg van New Dutch Connections per mail een uitnodiging met meer informatie over de Toekomstacademie. Aangezien ik een sterke interesse heb in softwareontwikkeling en ik mijn skills op dit gebied verder wilde ontwikkelen, besloot ik mij verder in de Toekomstacademie te verdiepen en Camas IT en New Dutch Connections op internet op te zoeken. Beide bedrijven leken mij veilig en behulpzaam. Ik besloot daarom de uitnodiging voor de Toekomstacademie te accepteren."

Hoe heb je de Toekomstacademie ervaren?

"Goed! Dit was een ideale kans voor mij. Ik heb mezelf echt ontwikkeld. Het meest bijzondere vond ik de goede hulp van de trainers die het vak onder de knie hebben. Ik leerde werken met HTML, CSS, JavaScript, API.NET Web API, MVC en Entity Framework. Maar natuurlijk heb ik meer kennis nodig. Ik verlang ernaar om in de toekomst nog meer te leren, maar ben dankbaar voor alle hulp tot nu toe!"

Evelien, hoe heb jij de Toekomstacademie ervaren?

"Als buddy had ik wekelijks contact met Semih, zodat ik hem waar nodig support kon bieden. Dit contact was veelal via Teams. Echter bleek Semih in de praktijk niet veel support nodig te hebben. Semih is erg gedreven en zoekt zelf uit wat er moet gebeuren. Ook heeft hij veel doorzettingsvermogen. Dit is erg inspirerend. Naast de Toekomstacademie volgde hij namelijk ook nog een taalcursus om zijn Nederlands verder te ontwikkelen. Heel stoer!"

"Mijn expertise ligt op het stukje arbeidsmarkt. Vanuit daar heb ik Semih tips meegegeven. Bijvoorbeeld over zijn cv en LinkedIn. Ook heb ik aangeboden om mee te denken als hij in de toekomst gaat solliciteren. Naast het project zelf hebben we ook veel gesproken over persoonlijke dingen. Bijvoorbeeld over hoe we in het leven staan, wat we belangrijk vinden en wat onze rol in het gezin is. Heel waardevol. We hebben ook een keer samen met andere deelnemers afgesproken op het terras in Haarlem. Dit was een leuke setting om elkaar wat beter te leren kennen."

"Ik vind het mooi dat de Toekomstacademie een kans biedt aan dit soort mensen met geen of weinig ervaring in de IT. Ze krijgen de mogelijkheid om aan het onderwerp te proeven, verschillende dingen uit te proberen en daarmee te ervaren wat bij hen past en of ze er zelf ook een verdere toekomst in zien. Zo ontstaat er een basis waarmee ze verder kunnen."

Waarom heb je je opgegeven?

"Het inspireert mij dat mensen die veel hebben moeten achterlaten en nog niet lang in Nederland zijn zo ontzettend hard werken om een nieuw bestaan op te bouwen. Door buddy te zijn kan ik daar mijn steentje aan bijdragen. Door tijd en aandacht te geven en praktische hulp te bieden, hoop ik mensen als Semih het gevoel te geven dat zij welkom zijn en dat er wederzijdse verbondenheid kan ontstaan."

Meer van dit soort verhalen? Lees dan het verhaal van Johan en Serkan en Peter en Ahmed.

Bronnen